Sunday, March 22, 2009
Kacip dan buah pinang (Areca catechu)
Kacip ialah " a kind of scissors-like instrument used to cut betel nut,etc " dan pinang sejenis tumbuhan dalam keluarga Palmae yang biasa kita dapati dahulu dimakan sebagai ramuan makan sireh yang mana pernah saya corekkan dalam tajuk berkaitan gobek dahulu.Dekat rumah lama saya didekat Gua Bama memang banyak pokok pinang yang wan tanam.Ada yang pokok pinang rendah sudah berbuah dan ada yang tinggi melanggit baru ianya berbuah. Buah pinang amat menarik perhatian saya bila dia mengeluarkan seludangnya dan kemudian berbuah muda berwarna hijau dan bila masak menjadi kuning.Sebenarnya buah pinang boleh dibuat ubat bagi sakit kepala dengan mengambil daun pinang dengan dicampurkan bersama beras dan air ,kesemua bahan ini digaulkan dan kemudian airnya disapukan keseluruh kepala dan bungkus dengan kain dan biarkan ia kering serta ulangkan proses ini beberapa kali.Manakala untuk mengubat luka dan bisul pula bolehlah kita mengambil buah pinang yang tua dan kemudian dibakar serta ditumbuk hingga lumat, selepas itu bolehlah disapukan pada tempat luka dan bisul itu.
Sebenarnya pokok pinang ini berasal dari kepulauan Sunda dan kemudian banyak ditanam diTanah Melayu yang ketika itu digelar sebagai "an arrow dropped from heaven " (J.D.Gimlette,1991),selanjutnya beliau menulis sebagai berikut " Betel-nuts from a Kelantan export of considerable value.The areca fruit or betel-nut is usually about the size and shape of a small hen's egg; it covered with a very woolly husk which is green in the upripe state, and yellow or orange-yellow when the contained brown,conical nut (seed) is ripe ".Saya hidangkan pantun berkait dengan buah pinang yang terdapat dalam Rangkaian Sastera Melayu yang berbunyi :-
Pokok pinang patahnya condong,
Dipukul ribut berhari-hari,
Kucing berenang tikus berdayong,
Ikan dilaut berdiam diri.
Dr Aminudin (Melihat banyak pokok jenis pinang ditanam sebagai perhiasan...tapi tak boleh dimakan )
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment