Sunday, March 15, 2009

Ikan Bador (Rasbora argyrotaenia) dan Ranggas

Bila teringat ikan bador, saya teringat pada ranggas ayah.Banyak diantara kita tidak mengetahui apa itu ranggas.Kebanyakkan yang kita tahu ialah lukah,jaring,sawar, jala dan pancing atau kail untuk untuk menangkap ikan-ikan dalam sungai,paya,parit dan gedong.Seingat saya ayah membuat ranggas dari buluh yang besar yang kemudiannya dipecahkan dibahagian hujung seperti lukah.Tetapi ranggas ia tidak bertutup dibahagian muka atau depannya kerana dibahagian ini akan ayah isikan daun-daun kayu yang ikan suka makan misalnya daun kangkong atau daun keledek.Disamping itu juga seperti yang pernah saya ceritakan bagi kelapa tua yang banyak bergelempangan dalam dekat rumah kami, ayah ambil dan kupas yang kemudiannya dibelah untuk dibuat umpan ikan supaya masok dalam ranggas.Ranggas ini diberi bertali supaya senang diangkat ketebing apabila kami menenggoknya.Menenggok disini bererti menarik ranggas untuk diketahui terdapat ikan atau tidak didalamnya.Ranggas ayah biasanya dia letak dekat gedong wan dan seingat saya dibawah pokok belimbing tepi gedong tersebut.Biasanya bila ayah menenggok ranggas banyaklah dapat ikan seperti ikan bador,ikan lampang,ikan pucuk pisang dan ikan peroi.

Ikan bador ini biasanya kecil-kecil dan berwarna perak, tetapi sekali ayah menenggok ranggasnya adalah secupuk ikan bador ini dapat.Apa yang mengembirakan saya ialah ikan bador ini amat sedap kalau dimasak singgam atau rebus air saja.Species ikan bador ini banyak terdapat dihindia timor,malaysia,annam dan Thailand.Ikan bador yang betina adalah aktif dari ikan bador jantan.DiJepun ikan jenis ini banyak diperlihara dan kadang-kadang terdapat diAmerika Syarikat.Hari ini kita masih boleh menjumpai ikan bador ini tetapi anak-anak kita sudah tentu tidak menemukan ranggas lagi.Entry ini saya akhiri dengan pantun yang dipetik dari koleksi Pak Zakaria Hitam mengenai ikan yang berbunyi :-

Ikan kerai tubuhnya kuning,
Lembing dia taran kemuning,
Tikam ketubuh kenakan kening,
Kepala sakit lari cenining.


Dr Aminudin

No comments: