Saturday, December 24, 2011

Teori Raut Wajah Dari Perspektif Islam: Kajian Tok Linggi Semakin Terbukti


Nampaknya semakin banyak bukti bahawa Teori Raut Wajah Dari Perspektif Islam : Kajian Susur-Galur Datok Linggi yang saya kaji kini membuktikan ianya benar. Diantara kenyataan teori yang saya buat diantaranya ialah :-

1.Lembah Bama dahulu adalah lembah emas dan kayu wangian - terbukti benar bila lombong-lombong emas masih beropersi diPenjum, Empang Jalih, Kecua Tui dan lain-lain. Begitu juga penduduk kampung Bercang sekarang telah menanam semua pokok geharu dan banyak bunga-bunga lama wujud diLembah Bama seperti saya paparkan bunga yang ditemui diKuala Telang.

2.Lembah Bama adalah pusat pentadbiran dan kebudayaan zaman silam dimana saya telah buktikan kesusasteraan (penulis) Hikayat Seri Rama adalah yang tertua diNusantara dan ditulis oleh orang Lembah Bama. Buku Kajian Hikayat Seri Rama yang saya tulis boleh didapati diPerpustakaan Negara kini.Manakala keluarga kami seperti abang Bedu (M.Z Alias), Badarudin M.Z(Allahyarham),Norzai (Pakalang saya juga Allahyarham)dan saya sendiri adalah penulis kesusasteraan.Begitu juga kegiatan drama diarahkan oleh Pak Angah Hashim (kini Datok Hashim) dan pengarah tarian iaitu Makandak saya (Makandak Minah.Bagi sekolah pondok pula diasaskan oleh Aki Uda diBukit Berangan.

3.Lembah Bama juga merupakan terusan besar atau lautan dimasa dahulu turut disahkan oleh peta yang dibuat oleh Potelmy dan saya papar semula dalam Kajian Hikayat Seri Rama (2011) dan penemuan terbaharu dalam web yang mengatakan terdapat kota-kota diLembah Bama.

4.Buku terbahru berjudul Biografi Habib Umar bin Hafiz ,2011 yang diterbitkan oleh Inteam Publishing telah menghidangkan fakta bahawa tokoh tersebut adalah dari keturunan Rasulullah SAW.Ini satu lagi bukti bahawa mereka adalah mempunyai Susur-Galur Nabi yang begitu juga dengan Tok Linggi yang berketurunan dari Nabi Adam kemudian Raja Qubad Shahriar.Juga saya telah membentangkan Teori bahawa Islam datang terus dari Hadramaut kePahang. Dari analisis foto Susur-Galur Habib Umar itu ianya mempunyai significant bahawa keturunan Tok Linggi adalah adalah keturunan para Wali yang datang dari Tanah Arab itu.Sila lihat foto ayah Habib Umar dengan foto para pewaris Tok Linggi, jadi bagi yang mempunyai jawapan silalah hubungi saya menerusi email: aminrelong@ yahoo.com.my

Dr Aminudin bin Abdul Karim

No comments: